A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Познанський ліцей
Зеленогірської селищної ради

День пам'яті героїв Крут

Дата: 30.01.2024 12:21
Кількість переглядів: 18

29 січня 2024 року, Україна вшановує 106-річницю героїчного бою молодих хлопців під Крутами. Разом з усією Україною колектив Познанського ліцею (вчителі та учні), приєдналися до акції вшанування пам'яті героїв - крутянців. 

Далекого 1918 року гімназисти стали на захист Києва від більшовицької навали. Наймолодшому було лише 16 років. 

Радянська влада, як зараз Росія, хотіли захопити Київ. Наступ більшовиків військове командування України очікувало з полтавського напрямку. Туди кинули найбоєздатніші підрозділи, але наступ почався з іншого боку. Бій під Крутами відбувся вранці 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ.

Сили ворога були у декілька разів більшими (за різними даними, більшовиків було від 4 до 6-7 тисяч проти 300-600 українських бійців), але це не зломало молодих Героїв. Бій тривав кілька годин. Втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені. Аби уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти, втім, частина студентів, яка брали участь у битві, потрапила в оточення. Вони вийшов на станцію Крути, яка вже була захоплена червоноармійцями. Близько 30 юнаків взяли у полон, катували, а потім стратили.

Коли більшовики почали наступ, саме тоді тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу. І було дуже важливо, аби Київ перебував під контролем Центральної Ради. Наступ більшовиків, який був зупинений київськими студентами, дозволив це зробити. А 9 лютого 1918 року був підписаний Берестейський мирний договір, відповідно до якого УНР була визнана як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень